14 října 2012

Den 7. (13.10.2012) - Hluhluwe - St Lucia

Plán :
Dnes a zítra bychom si měli trochu odpočinout. Minimální vzdálenosti najeté autem a dokonce dvě noci strávené na jednom místě.


Zobrazit místo 2012-10-13 - Hluhluwe-St Lucia na větší mapě

Ujetá vzdálenost : 150 km
Doba jízdy : 4 hod
Ubytování : Afrikhaya Guest House, St Lucia Estuary, 850ZAR

----------------------------------------------------------------
Realita :
stav Big 5 po dnešku
slon = nepočítaně
buvol = nepočítaně
nosorožec = 12
lev = 6
leopard = 2
--------------

Ráno se kolem naší terasy hýbaly větve na všech stromech. Přišly nás navštívit opice.


Z kempu Hluhluwe jsme odjížděli stejnou trasou. Benzín na pumpě stále nebyl. Po cestě jsme nejprve potkali zebry, v dálce byly vidět skupinky nosorožců, slonů a buvolů. V jednom bahenním rybníčku jsme zahlédli válejícího se nosorožce. Počkali jsme na místě skoro odinu než vstane - jestli to je černý nebo bílý. Byl to zase bílý. Vzácnějšího černého jsme zatím neviděli.



Po opuštění parku Hluhluwe jsme měli namířeno do městečka Hluhluwe. Pokud by se obě místa pletla, tak název je podle stejnojmenné řeky Hluhluwe. Nabrali jsme benzín u pumpy ENGEN a poprvé ho zaplatili kreditkou.
Stali jsme se svědky kuriózní dopravní nehody přímo na čerpačce. Do boku stojícího, asi dvacet metrů dlouhého, podvalníku narazil v plné rychlosti řidič bílé dodávky, která vyjížděla od stojanu. Ten podvalník stál sotva pět metrů před ním. Čekal jsem, že řidič po vystoupení odloží bílou hůl a černé brýle. Ale nebylo to tak.


Dnešní přesun byl krátký. Do městečka St Lucia jsme přijeli těsně po poledni. Zdejší atrakcí je jezero, které je mezi řekou a Indickým oceánem. Je to rozsáhlé území chráněné organizací Unesco. V rezervaci žije přes 1000 hrochů. Vyhlídková loď vyplouvá každé dvě hodiny mezi 10. a 16.hodinou. My jsme se nalodili ve 14. Spolu s námi tam byl celý autobus německých turistů. Těm jsem neúmyslně vrátil loňské Chiméry v Turecku. Sedli jsme si totiž na příď lodi. Takže na spoustě fotek budou mít kromě hrochů i mojí hlavu :-).
Průvodce byl na Němce připraven. Kromě angličtiny mluvil plynně německy. Prokládal to i vtípky typu: „Krokodýli se živí ze 30% rybami, 30% jsou antilopy a zbytek němečtí turisté“.
Jezero bylo podél břehů zahrošené.





Kromě mnoha skupin hrochů a několika krokodýlů jsem viděli i spoustu nejrůznějších ptáků. Třeba ledňáčky.


Při příjezdu k B&B byly na silnici další opičky.


Ubytování je velice slušné, ale volný WiFi internet je pomalý. Dosah navíc jen v hale. V našem pokoji je síť nedostupná. Paní majitelka nám říkala, že internet je v JAR drahý (to už víme) a má jen omezený limit.
Povídala nám skoro půl hodiny o zdejší oblasti. Co se dá vidět a jak se chovat bezpečně. Ve dne se dá bez problémů pohybovat i pěšky. Po setmění se to vřele nedoporučuje. V okolí prý žije asi šest leopardů a hroši prý se občas pasou přímo v ulicích. Když v noci pěšky, tak středem vozovky. Hroši se drží na trávě a jsou naprosto nehluční. Takže se do nich dá při nepozornosti i narazit. Pak už končí legrace.
Po ulehnutí žena na zdi pokoje zpozorovala něco. To něco byl šváb o délce těla pět centimetrů. Nerad ubližuji zvířátkům, ale tady to jinak nešlo. V pokoji byl pro podobné případy sprej Raid. Po přímém zásahu doběhl jen do sprchového koutu (naštěstí) a tam se po deseti minutách přestal hýbat úplně.
Nakonec jsem se připojil vlastní SIM kartou v našem modemu a rychlost mobilního internetu je tady 21Mbit. A skutečně to běhá svižně.

Žádné komentáře:

Okomentovat