24 října 2012

Den 18. (24.10.2012) - Mys Dobré naděje a mise dobrých skutků

Plán :
Program v Kapském městě a okolí bude záviset na počasí. Budeme ho operativně upravovat.
Výchozí předpoklad na první den je
Let vrtulníkem v 8:30
Pěší výstup na Table mountain a dolů lanovkou

----------------------------------------------------------------
Realita :

Dnes jsme projeli následující trasu směr mys Dobré naděje


Zobrazit místo 2012-10-25 - Cape of Good Hope na větší mapě

Po rychlé snídani jsme se nasměrovali k vrtulníkové základně. Měli jsme objednaný let na 8:30. Nejprve jsme absolvovali vážení.
Po doplnění paliva a bezpečnostním školení jsme nastoupili. Manželka vzadu a já vedle pilota.

Náš vrtulník před startem


Pohled na skupinu vrcholů, které se jemnují Dvanáct apoštolů


Náš pilot


Pohled na celé panorama Kapského města


Po úspěšném přistání jsme chtěli udělat fotky Table mountain z větší vzdálenosti. Jeli jsme tedy kousek na sever na jednu pláž. Fotky máme, ale není to úplně ideální. Je potřeba jet ještě dál - někam do oblasti Blouberg (Table View). Snad se k tomu dostaneme v pátek ráno.
Pak už jsme si to namířili na mys Dobré naděje přes Chapman’s Peak Drive . Je to placený úsek o délce 9 kilometrů a obsahuje 114 zatáček. Jsou odtud krásné výhledy na zátoky a pláže.

Těsně před vjezdem do národního parku bylo podél silnice velké množství stánků s různými výrobky. Je to tady podstatně dražší než třeba u Krugerova parku. Pokud má člověk odvahu, tak se dá úspěšně smlouvat o ceně.
V Jihoafrické republice se manželce podařilo sehnat jen několik kusů náprstků do sbírky. A nebyly nic moc. Tak jsme tady hledali někoho, kdo by je udělal. Povedlo se domluvit, že se je pokusí vyrobit z kamene. A že budou k vyzvednutí za dvě hodiny až pojedeme zpět. Domluvili jsme cenu a zatím jsme jeli do parku.

Na mysu Dobré naděje jsme se samozřejmě vyfotili. Bylo tam docela dost lidí. Naštěstí se nám do záběru nikdo nevnutil.


Ještě jsme šli pěšky k majáku. To je trochu zbytečná asi kilometrová cesta do kopce. Všude okolo moře a hodně silný vítr.

Po odjezdu z parku nás už čekali místní umělci a jejich výrobky. Na to, že náprstky dělali poprvé a vůbec nikdo tady neví co to je, tak ho podle porcelánového vzoru zvládli na výbornou. A hned čtyři kusy. Dostali za ochotu a šikovnost o trochu víc než jsme se domluvili. Nádavkem jsme jim věnovali věci, které už tady neužijeme. Balenou vodu, dřevěné uhlí a deky, které jsme si přivezli z domova.

Tady nám kameník ještě vyrývá nápis Cape of Good Hope, South Africa


Posledním cílem bylo chybějící zvířátko. Tučňáci v městečku Simon´s Town. Tady to bylo stejně turistické jako na mysu Dobré naděje. Celá výprava Japonců před námi. Ještě před vstupem nás odchytla paní vybírající peníze na pomoc dětem s AIDS. Tak jsme přispěli a snad udělali další dobrý skutek.
Bohužel u tučňáků nás to až tolik nezaujalo. Chodí se po dřevěných chodnících a tučňáci jsou kolem. Můžou volně do moře. Je jasné, že přítomnost turistů přímo mezi nimi by jim neprospěla. Ale už to bylo trochu jako v ZOO.




Před chvílí jsme zjistili, že v Čechách dojde k prudkému ochlazení. Při příletu nás čeká teplota kolem 6 stupňů. Ze zdejších slunečných 22 - 27 stupňů to bude asi trochu šok.

Žádné komentáře:

Okomentovat