24 dubna 2015

Den 12. - Granada

Dnes jsme to měli bez jízdy autem. Do paláce Alhambra jsme jeli autobusem. Máme to asi kilometr a půl od hotelu, ale do kopce :-). Vstupenky do Alhambry jsou žádaným zbožím. Je bezpečnější si je koupit přes internet a následně vyzvednout na místě. U pokladny se dají koupit pouze lístky na aktuální den. Přes internet naopak pouze na dny následující a to až s tříměsíčním předstihem.
K pokladnám jsme dorazili těsně po 9.hodině. První úkol byl získat lístky. Stačilo u okénka ukázat pas a číslo voucheru.
Příchozí už v tu chvíli tvořili slušnou frontu. Tu jsme my "vyzvedávači" předběhli.
V celém komplexu Alhmabra se dá pohybovat volně s jednou výjimkou. Tou nejdůležitější a nejkrásnější částí je palác (Palacios Nazaríes). Čas jeho návštěvy je vyznačen na vstupence. My jsme měli vstupenky na 13:00. To znamená, že jsme mohli být vpuštěni pouze v čase 13:00 - 13:30. Opoždění se tady nepromíjí. Na každou půlhodinu připadá maximálně 300 vstupenek.
Původně jsem si myslel, že po vyzvednutí vstupenek, a prochození všeho s výjimkou paláce, půjdeme do města a vrátíme se. Ale je toho tady tolik k vidění a k chození, že nám do vstupu zbylo asi 20 minut. Koupili jsme si zmrzlinu a počkali na náš čas.
Čekání se vyplatilo, je to skutečně ta nejkrásnější část. Je úžasné, že se stavby a hlavně jejich vnitřní výzdoba dochovaly až dodnes.







Pohled na čtvrť Albaicín z Alhambry.





Známá kašna je celá úplně nová. Dva originální lvi jsou k vidění v Alhambra muzeu, které je v paláci Carlose V. Vstup je zdarma, nesmí se tam fotit a v každém sále byl hlídač.





Přes jednu plentu jsem si bez dovolení vyfotil restaurátory.


Celou návštěvy Alhambry jsme ukončili ve dvě odpoledne. Bylo teplo a svítilo sluníčko. Naštěstí ještě nemá plnou letní sílu.
Namířili jsme si to na protější kopec do arabské čtvrti Albaicín. Odtud je Alhambra krásně vidět. Bylo to do kopečka, ale proti Madeiře hotová selanka.
V uličkách to žije arabskými obchody a restauracemi. Baráčky jsou hezky upravené.




Pak jsme seběhli zpátky do centra a zastavili se na nějaké místní papání. V restauraci Los Manueles jsme si vybrali jídlo pro dva - tác plný vepřového masa (Parrilla Ibericos). Prasátka tady umí chovat a jídlo bylo skvělé.




Žádné komentáře:

Okomentovat