17 dubna 2015

Madeira - den 5.

Dnešní den byl poslední na severní části ostrova. Přesouvali jsme se do hlavního města Funchalu. Budíček i snídaně proběhly v obvyklých časech. Po zabalení věcí jsme si udělali poslední zastávku v "našem" městečku Sao Vicente. Nad domem byl kopeček a na něm kaplička. Tak jsme tam vyrazili. Autem.


Pohledy do údolí na obě strany



Ještě jsem nezmínil, že na Madeiře jsou historickým stromem vavříny. Tedy stromy, které nám dávají bobkový list do kuchyně.


Cestou do Funchalu jsme se zastavili opět v supermarketu Continente a doplnili zásoby na zbytek zdejšího pobytu.
Kousek dál byla jedna zajímavost. Tam jezdí skoro všichni turisté. JE to vysoký útes Cabo Girão. Výška nad mořem skoro 600 metrů a téměř kolmá stěna. Dokonce tady vybudovali a zdarma zpřístupnili pozorovací plošinu s proskleným dnem.





Poslední dnešní zastávkou byla botanická zahrada (Jardim Botanico de Madeira) . Je, jako skoro všechno ve Funchalu, na kopci. A to na prudkém kopci. Moje zdejší oblíbené rychlostní stupně tři a dva už nestačily. Vyjížděli jsme ho na jedničku. Zaparkovali jsme na bočním parkovišti (zdarma) a vyběhli asi 150 metrů do kopce ke vstupní bráně. Vstupenka 5,50€ na osobu. Karty neberou.

Ze zahrady byl vidět i přístav a v něm velká výletní loď Celebrity Constellation. Ta, se ve Funchalu zastavuje jen jednou za rok při plavbě z Miami do Říma.


Pak už přišly kytičky






Turisté tady mají hloupý nápad vyřezávat do rostlin nápisy. Snad všechny tlustolisté byly postiženy.





Pohled ze zahrady na protější vrch Monte. Tam je vidět pod vrcholem kostel, kde leží poslední český král Karel I.


Asi v polovině cesty mezi vrcholem a Funchalem bydlíme. Je to Casa do Caseiro. Cesta ze zahrady do B&B nám zabrala snad 20 minut a 15 kilometrů jízdy. Vzdušná vzdálenost asi kilometr. Dvakrát jsem špatně odbočil a byla z toho okružní jízda. Navigace má problém s velkou spletí silnic, které jsou v několika úrovních nad sebou. Pak mu někde chybí nebo naopak přebývá propojení silnic. Je potřeba dávat velký pozor.
Ale nakonec jsme dorazili úspěšně. A to jsme cestou ještě jeli chvíli za další místní atrakcí - saněmi.

Dokonce jsme rozchodili i místní internet. Pro zajímavost přikládám neprůstřelné heslo pro WiFi :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat