15 dubna 2015

Madeira - den 3.

Ráno proběhlo klasicky. Já jsem vstal v 5:30 a ženu jsem vzbudil na snídani v 7:30. Dnes mělo být v odpoledních hodinách jasné počasí, vyhrál to tedy kratší trek na vrchol Madeiry. Před tím jsme se zašli podívat do místního lávového tunelu a vulkanického centra. Vstup 8€ na osobu. Je to trochu obdoba havajského národního parku. Jen to je s průvodcem. Trochu jiná je i rozloha a hlavně na Madeiře už aktivní láva není.

Takhle vypadal pohled z "naší" zahrady při odchodu


A tady už je lávový tunel


Zdejší horniny neobsahují vápník, tak jim krápníky nerostou. Ty tvrdé kapky u stropu jsou pozůstatky kapající lávy.



Zato jim tady u světel rostou kytičky. Mají téměř ideální podmínky k životu.


A mají tady i krásně čistou vodu


Kytičky venku před vchodem


Po návštěvě centra vulkánů jsme jeli směrem na začátek našeho dnešního treku. Byla to trasa označená PR1.2 Vereda du Picu Ruivo. Je označená obtížností 1/3 s parametry délka = 2,8km, nejnižší bod 1535m a nejvyšší bod 1861m. Ten je zároveň nejvyšším vrcholem celé Madeiry.
Cesta autem byla přes 40 kilometrů. Kromě prvních asi 10 kilometrů se jednalo o jízdu v serpentinách po někdy hodně úzkých silnicích. Museli jsme překonat i víc jak 1500 metrů do výšky. Pro manželku to byla velká radost. Jízdu klikatými silnicemi má "moc ráda".
Ale výhledy byly pěkné


cestou jsme si koupili i moc dobré ovoce (uprostřed)


u tohohle pána


zároveň nám prodal i tohle pekelně kyselé


Start treku






Občas jsme potkali v protisměru i početnější výpravy


Vrchol Madeiry před námi






Po sestupu zpět k parkovišti nás oslovili starší manželé ze Švýcarska. Vydali se na ten z nejtěžších treků PR1 Vereda do Areeiro - spojnice mezi dvěma nejvyššími vrcholy Madeiry. Ten má obtížnost 3/3. Na jednu stranu to zvládli, ale na zpáteční cestu si netroufli. A neměli signál v mobilu, aby si zavolali taxi. Jejich auto zůstalo na tom prvním vrcholu. Vzdálenost vzdušnou čarou asi 5km, autem odhadem asi 80km. Chtěli odvézt do města Santana na autobus do Funchalu. A že ráno si dojedou autobusem pro auto. Po cestě jsme se dozvěděli, že mají v Portugalsku letní dům a že poprvé si udělali výlet na Madeiru. Paní nám ukázala i znalost portugalštiny s domorodci při hledání autobusové stanice.

V Santaně jsme se ještě zajeli podívat na zdejší slavné historické domečky


Ženě se cestou v serpentýnách neudělalo dobře (jako obvykle). S několika zastávkami na regeneraci jsme dorazili úspěšně domů.

Dnešní naměřené hodnoty :
Sport Tracker (pouze trek)
6,35km (nahoru 3,25km za 1:20, zpět 3,1km za 0:55)
můj odhad převýšení 500m, protože 1345m převýšení podle snímače v iPhonu je evidentně nesmysl. Podle něj jsme byli ve výšce i přes 2050 metrů n.m. a začínali jsme zhruba v 1500 m.n.m.

Apple Health (za celý den)
12890 kroků
10,67 km
93 pater

Žádné komentáře:

Okomentovat