21 března 2016

Peru (II) - Cusco + Sacsahuayman

Včerejší usínání u mě neprobíhalo úplně nejlépe. Asi se u mě projevila velká změna nadmořské výšky. Těžko se mi dýchalo. Manželka našla nějaké rady na internetu a aplikovala je.
Ráno už jsem byl ve schopném stavu. Takže jsme v klidu vyrazili na snídani. Její součástí byl i kokový čaj. Tentokrát v sáčkovém provedení. Snídaně dobrá včetně čerstvě připravených vajíček.
Kolem 9. hodiny jsme vyšli z hotelu směrem centrum. Tím je snad ve všech peruánských městech Plaza de Armas. Máme to tam asi 10 minut klidnou chůzí.
Už cestou jsme se nechali odchytit na focení s lamou. Za tohle se samozřejmě platí.


Po příchodu na hlavní náměstí bylo vidět jak v Peru začínají Velikonoce. Je to Květná neděle (Palm Sunday, Domingo de Ramos). To se slaví koupí ozdob z palmových listů.


Všude byla spousta prodavačů, kteří se snažili chytit zákazníky. Téhle paní s malým dítětem jsme neodolali. Koupili jsme si od ní vyřezávané ozdoby ze sušených plodů.


Uprostřed náměstí je fontána se sochochou inckého krále Pachacuteka.


Všude davy lidí. Kromě zahájení Velikonočních svátků probíhala nějaká oslava týkající se škol za účasti místních papalášů.


Nad děním dohlíželi policisté


A situaci využili k demonstraci nějací mladíci


Ozdoby se prodávaly nejen na náměstí ale i v okolních ulicích


Dokonce tady měli něco jako naší pomlázku


Ještě jednou jsme neodolali malé lamě.



Měla úžasně jemnou srst a ráda se nechala hladit.


Cestou jsme si ještě koupili boleto turistico. To je taková předražená nezbytnost, když chce turista navštívit památky v Cusku a okolí. Na jeden den a památku to stojí šílených 70 SOL. Protože se to většině nevyplatí, kupuje se desetidenní verze za 130 SOL. Karty neberou. A lístek neplatí do církevních staveb.
Došli jsme až k Plaza San Francisco. Měl jsem vyčtené, že tam probíhají trhy pro místňáky. Dnes nebyl trh, ale slavnost místní kuchyně.


Spousta stánků s nejrůznějšími pochoutkami za velice rozumné ceny.




Morčátka jsou v Peru oblíbenou pochoutkou. Byla na několik stáncích. Ale tohle dostalo po upečení s nádivkou z bylinek ještě obleček.


U tohohle stánku jsme ochutnali tmavě červené pití Chicha de maiz morado. Bylo to dobré. Jak jsme později našel na internetu, tak se vyrábí z fialové kukuřice.


Tady jsme si za 13 SOL pořídili plný talíř. Byly na něm zapečené těstoviny, papríka plněná zeleninou a rozinkami, bramboru politou místní omáčkou a pěkný kousek vepřového bůčku s krásně křupavou kůžičkou.



Po gáblíku jsem chtěl zjistit jestli si zítra můžeme troufnout pro přesun do Ollantaytambo tzv. colectivo z ulice PAvitos. To je dodávka předělaná na menší autobus, která nemá jízdní řád a jezdí až po naplnění. Cena 10 SOL za osobu. Taxi stojí 100 SOL. Zkusíme to.
Už je to kousek z centra a domy už nejsou tak pěkně opravené.


Ještě nám pro dnešek zbývalo navštívit pevnost Sacsayhuaman, která leží nahoře nad městem. Pěšky se nám nechtělo, raději jsme si mávli na taxík. Byla to, jako většina místních taxíků, plečka. Ale řidič nás k cíli dopravil (20 SOL). Cestou se manželce podařilo zachytit skupinu 3 + 3 modelek při průjezdu. Bez varování. A měli jsme fotku zadarmo :-).


Pohled na příchod k pevnosti od parkoviště


Kousek za vchodem se nám nabídl průvodce. Zkusili jsme a asi hodinu a půl nás vodil, ukazoval a vysvětloval. Angličina na místní poměry byla slušná.
Navíc nám na dvou místech zahrál na flétny.


Mimo jiné jsme se dozvěděli, že město Cusco bylo vystavěné ve tvaru pumy. Hlavou byla právě tato pevnost.
Že ve zdech je možné nalézt symboly uctívaných zvířat.

Lama


Noha pumy


Ukázal nám i skalní skluzavku



Ještě během prohlídky se rozpršelo a dokonce padaly kroupy.

Dolů do Cuska jsme sešli pěšky po upravené kamenné cestě. A nakonec ještě ochutnali další místní specialitu Inca Colu. A není to špatné pití. Jen to už pohltila ta červená firma na bublinkové vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat