20 března 2016

Peru (I) - Lima

Noční přesun na letiště dopadl přesně podle plánu. Objednané taxi nás ve 3 hodiny ráno odvezlo za 80 Realů na správné letiště. Jízda byla téměř bez zastávek. Červená se tady na křižovatkách v noci moc neřeší.
Letadlo odletělo podle plánu. Cestou jsme dokonce přelétali nad jezerem Titicaca. Do Limy jsme dorazili před devátou.
Nezbytné čekání na zavazadlo bylo také úspěšné. Ovšem pokus vybrat hotovost hned z několika bankomatů úspěšný nebyl. Vypadalo to, že uvnitř nejsou místní peníze (SOL) ale jen dolary. O ty jsme zájem neměli.
Před letištěm na nás čekalo objednané taxi. Měli jsme skoro 6 hodin času na prohlídku Limy. Během toho byla zavazadla bezpečně uložená v kufru auta.

První zastávkou bylo Plaza de Armas. To je nejstarší a nejhezčí místo v Limě. Byl tu pořádek, udržované historické budovy, turisti i policie.


Kousek od náměstí se nám podařilo vybrat hotovost. Tentokrát na první pokus. Opět kreditka Cetelem (Mastercard).

Nejdřív jsme šli do Katedrály, kde je hrobka Francisca Pizarra. Ten dobyl říši Inků a podrobil Peru španělskému králi.


Hned vedle je Arcibiskupský palác. Společné vstupenky do obou pamětihodností stojí 30SOL (nebo 10$). Při aktuálním kurzu 3,5SOL/$ platba v $ výhodná není.






Každý den před polednem (11:45) začíná na stejném náměstí slavnostní výměna stráží u Prezidentského paláce. Mají tady bezvadný nápad, že turisté (a je jich dost) nemohou k plotu. Musí se stát až za chodníkem na silnici. Doprava je zastavená, ale pohled přes mřížový plot není úplně ideální. Ani jsme to nedokoukali.



Druhou zastávkou bylo Museo Larco, které je považované za nejlepší v Peru.


Mají tady velké množství zejména keramických nádob z nejrůznějších období peruánské historie.





Ve spodní části je jedna místnost vyhrazená "sprosťárnám".



Poslední zastávkou naší taxi tour byl El Parque del Amor, který je na útesu nad mořem.




Pak už jsme jeli zpět na letiště. Řidič byl velice ochotný a dokonce mluvil přiměřenou angličtinou. Celkem nás těch téměř 6 hodin vyšlo na 190 SOL.
Co se týče Limy jako turistického místa, tak kromě historického centra to za návštěvu nestojí. Vůbec nechápu, co bychom tu dělali doporučované 2-3 dny.
Lima má 9 milionů obyvatel, většinou zanedbané domy a šílenou dopravu. A to byla sobota, kdy je to údajně volnější. Mnohdy je to o centimetrech mezi auty. Slušnost mezi řidiči se nenosí, průbojnější vyhrává. Tady bych si řídit netroufal.

Jen se nám stalo, že jsme málem nestihli let do Cusco. Odbavili jsme se skoro dvě hodiny před odletem a šli na odletovou bránu č.8, která byla vytištěná na palubní vstupence. Lidí tam sedělo víc a všechno vypadalo OK. Čtvrt hodiny před odletem mi už ale bylo divné, že se ještě nic neděje. Oni změnili bránu na č.14. Ale stihli jsme se přesunout včas.
A na limském letišti je volný internet jen 10 minut. Ještě tady budeme dvakrát přesedat.
Let trval něco málo přes hodinu a na letišti byl i domluvený taxík.
Spíme v naší dosud nejvyšší nadmořské výšce - 3300 metrů nad mořem.

Před spaním bylo nezbytné využít povzbudivých vlastností kokového čaje :-).
Určitě nejen v našem hotelu (Illa hotel) je to běžně dostupný nápoj. Zdarma na recepci.


Teď jsme oproti Praze už o šest hodin pozadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat