15 června 2009

Den 1. - Z Prahy přes Amsterdam a Newark do Philadelphie


Zvětšit mapu

Plán
rozpis letu :
KLM ROYAL DUTCH AIRLI - KL 3120
UT 23JUN PRAGUE CZ AMSTERDAM NL 0700 0840
RUZYNE SCHIPHOL
NON STOP TERMINAL 2 LET TRVA 1:40
OK 0616 LET OPEROVAN SPOL. OK CZECH AIRLINES CSA
TYP LETADLA:AIRBUS INDUSTRIE A320-100/200

NORTHWEST AIRLINES - NW 791
UT 23JUN AMSTERDAM NL NEWARK NJ 1030 1259
SCHIPHOL LIBERTY INTL
NON STOP TERMINAL B LET TRVA 8:29
LET OPEROVAN SPOL. DL DELTA AIR LINES
TYP LETADLA:BOEING 767-200/300
MISTA 35A/36A/35B NO SMOKING - POTVRZENO
Cena za tři letenky dohromady 40236Kč

Zaplacená rezervace auta v Newarku - půjčovna National prostřednictvím www.traveljigsaw.cz, kategorie vozu FCAR-4dv
Cena pronájmu na 21 dní 19076Kč včetně plné nádrže a druhého řidiče

Cesta z letiště v Newarku do prvního motelu poblíž Philadelphie
Howard Johnson Bellmawr Black Horse Pike
Cena 71,40$
zdarma snídaně, wifi
341-B S. Black Horse Pike
Bellmawr, NJ 08031, USA

Nákup jídla a dalších nezbytností. První seznámení s americkým kontinentem.
---------------------------------------------------------------------------
Realita
Na letiště jsme vyrazili ve 4 hodiny ráno. Vše proběhlo podle plánu - jsme na místě, i zavazadla dorazila. Lety byly bez zpoždění, imigrační úředník příjemný, celníci nás dokonce nechali projít bez jakékoliv kontroly zavazadel. Takže největší výslech jsme absolvovali už v Amsterdamu při nástupu, tam nám kladli spoustu "hloupých"" dotazů, ale evidentně vážně míněných. Například jestli jsme si balili zavazadla sami, jak jsme jeli na letiště, jestli jsme měli zavazadla stále pod kontrolou, jestli vezeme elektroniku a jestli notebook je firemní nebo soukromý. Je to náš vlastní mrňous Asus Eee 1000H.
Jako vrcholné číslo jsme si v půjčovně vybrali krásný červený Ford Taurus Limited. Podle našeho názoru, a asi i podle názoru hlídače který nás kontroloval na výjezdu, to je "trochu" lépe vybavené autíčko než jsme si zaplatili. Jeho kolega nás totiž poslal do jedné uličky ať si vybereme. Vybrali jsme si to nejhezčí. Asi tam stálo omylem, protože tam stál i jeho bílý chudší bratříček, který by nám asi měl správně patřit. I když ani ten by nám doma nevadil. Vše je v kůži a elektricky ovládané, se střešním oknem a spoustou tlačítek, kterým zatím nerozumíme :-). Tlačítka jsou dokonce i na dvěřích auta. Možná to je na nějaký PIN. Autíčko má floridskou značku, což se nám může hodit na jihu, kde prý nemají v lásce auta ze severu. Uvidíme. Na tachometru mělo 14100 mil.




Náš mazlík zezadu



Cestou z Newarku do Philadelphie (necelých 150km) jsme na dálnici byli svědky nejméně 3 zásahů policie proti rychle jedoucím autům. Bohužel ale ne úplně online, protože jsme zastavená auta míjeli když už stála na krajnici. Raději dodržujeme rychlost maximálně 5 mil nad limit. To se tady prý toleruje a všichni tak, až na výjimky, jezdí. A jezdí se velice slušně. Zaujala mě i místa kde je napsáno, že pokuty za porušení předpisů jsou v daném úseku dvojnásobné oproti normálu. Co se týče automatické spojky, tak mám zatím drobné problémy, párkát jsem šplápnul na brzdu v domnění, že to je spojka. Zbytek rodiny si prudké zastavení s náležitým komentářem užil. Snad to bude později lepší a levá noha přestane dělat naučené pohyby. Touha zařadit mě taky ještě neopustila, ale to jsem si ohlídal.
K večeru (tedy u nás po půlnoci) jsme poprvé byli ve Wal-Martu. Mě osobně nejvíc dostalo jak nám prodavačka sama dávala věci do tašek na otočném držáku a na nákup za 70$ (největší položkou byly dvoje sluneční brýle po 20$ a několik lahví nealko pití) použila asi dvacet tašek. Dávala nám do igelitky 2 láhve a aby se taška neprotrhla, tak to pro jistotu dala ještě do druhé. Tašky jsou samozřejmě zdarma. Bursík by se musel zbláznit. Ale faktem je, že ani mně to nepřijde moc ekologické.
Ceny jsou hodně podobné jako u nás - grilované kuře 4,80$, Sprite bez cukru 2l za 1$. A spousta levného oblečení, ale tomu jsme zatím odolali.
Teď je 20:35, tedy 02:35 v Praze. Vstávali jsme před 23,5 hodinami a už to přece jen chce odpočinek.
Ještě jeden poslední důležitý postřeh. Je tu proti Praze docela dost teplo. Teploměr nemáme, ale mělo být kolem 30 a i v noci má být 20 stupňů.

Žádné komentáře:

Okomentovat