15 června 2009

Den 19. Toronto a Niagarské vodopády


Zvětšit mapu

Plán :
prohlídka Toronta a cesta k Niagara Falls
Ubytování
Michael's Inn
5599 River Road
Niagara Falls, ON L2E 3H3, Canada
cena 123,57$
večer prohlídka osvětlených vodopádů a cesta lodí Maid of the Mist k nim
vyhlídka skylon tower

Realita :
Ještě večer jsme se podívali jak má být zítra v Niagara Falls. Měly být silné bouřky a ráno se to potvrdilo. Cesta v silném děšti nebyla moc příjemná. Rychost na dálnici klesala kvůli nízké viditelnosti k padesáti kilometrům. Do prvního cíle - městečka Niagara on the Lake, které má historický ráz jsme přijeli za deště a vůbec nemělo smysl vystupovat z auta ven. Navíc v centru byly všude parkovací hodiny. My jsme do Kanady přijeli jen s kreditkou a US dolary. Poměrně rychle jsme zjistili, že je ochotně berou ve výborném kurzu 1:1. Přičemž jeden kanadský dolar je asi 16 Kč a jeden americký asi 18,70 Kč. Slušná marže.
Z Niagara on the Lake jsme zamířili do toho slavnějšího vodopádového Niagara Falls. Ovšem tohle městečko je s výjimkou úžasných vodopádů ošklivé a řekl bych "jeté". Všude je spousta atrakcí pro turisty. Většina ale vypadá, že vzpomíná na zašlou slávu. V rozumné vzdálenosti od centra se nedá zaparkovat zadarmo.
Kolem 11.hodiny nemělo smysl zkoušet jít do zarezervovaného hotelu, tak jsme zkusili místní outlet. Velikostí byl srovnatelný s pražským ve Štěrboholech. Bohužel i obsahem. Manželka si koupila růžové sáčko a já kraťasy Levi´s. Proti americkým outletům nebylo zboží tak atraktivní a i prostory byly menší.
Mezitím se obloha zlepšila natolik, že jsme se dohodli na návštěvě atrakcí. Nejprve jsme šli na Skylon tower. Je to vyhlídková plošina s prosklenými výtahy. Zhora je krásný výhled na americký i kanadský vodopád. Viděli jsme i lodě Maid of the Mist jak se postupně střídají pod vodopády. Na jednu z nich jsme se vypravili. Fronta na lístky byla krátká, pak následoval sjezd dolů výtahem, Za chvíli jsme všichni vyfasovali modré pláštěnky, které nám měly zajistit suché oblečení. Potom se ukázalo, že u šatů se to podařilo, ale v botech mi čvachtalo.
Nalodění proběhlo také téměř bez čekání a za chvíli jsme se odrazili od mola. Nejprve jsme jeli kolem amerického vodápadu. Tam byla poměrně jemná vodní mlha. To po příjezdu ke kanadskému Horseshoe vodopádu se naskytl naprosto úchvatný pohled na neustále se valící masy vody. Ty vytvářely nepřetržitý déšť. V tu chvíli už asi všechny fotky byly předem odepsané. Udržet fotoaparáty a kamery v suchu prostě nešlo. Ale stálo to za to, Byl to moc pěkný zážitek a cena 15$ za osobu mi přišla velice přijatelná. Dokonce nám už svítilo i sluníčko.
Byly už skoro 4 hodiny odpoledne a synek žadonil o jídlo. Cestou k outletu jsme zahlédli Dairy queen a kromě cen, které jsou vyšší než v USA, se osvědčila i zde.
O Blizzardu jsem už několikrát psal, tak tady je vzorek střední velikosti (provedení strawberry + cheesecake).

Prosím neslintat.

Pak už následovalo ubytování v hotelu Michael´s Inn. Padli jsme do postelí a asi 2 hodiny jsme všichni spali. Kolem osmé večer jsme šli na procházku k osvětleným vodopádům. Měli jsme to necelý kilometr od hotelu. Došli jsme jen k těm americkým. Bylo stále světlo, tak jsme čekali až se začně stmívat. Asi ve 21:10 jsme zaznamenali první náznaky osvětlení. Potom se barvy objevily i na kanadském vodopádu. Dívali jsme se ze zvýšené plošiny asi hodinu. Barvy se měnily a bylo to moc pěkné. Dokonce jsme zaznamenali za celou cestu první české turisty. Taky se přišli vyfotit na plošinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat