15 června 2009

Den 15. - Bizoni a Saint Louis


Zvětšit mapu

Plán :
Fort Donelson National Park
Land Between the Lakes
Saint Louis - Gateway Arch
směr Chicago

Realita :
První pozitivní zpráva nás čekala ráno na internetu. Kanada prý zatím víza nezavede. Doufejme, že jim to vydrží alepoň do konce týdne.
Trochu jsme si přispali a vyrazili na cestu kolem 8:30. Byli jsme asi 50 minut od místa slavné bitvy Severu proti Jihu - pozůstatků pevnosti Fort Donelson. Vstup byl zdarma a na začátku nám pustili moc pěkně udělaný film o bitvě, jejích účastnících na obou stranách a výnamu pro celou válku. Tady totiž došlo k obratu a Sever zvítězil. Dokonce na řece byly použity pancéřované lodě.
Pak ještě následovala autoprohlídka místa bitvy.
Fort Donelson je blízko vstupu do národního parku Land Between the Lakes. Je to skutečně část země ze tří stran obklopená vodou. A je to moc krásné místo, kde by se dala strávit skvělá dovolená. Uvnitř parku je několik návštěvnických center. My jsme byli nejprve Elk and Bison Prarie. Za 5$ se dalo vjet do safari kde žijí bizoni a jeleni. Hned kousek od brány a přímo u silnice bylo zaparkováno jedno stádo bizonů.

Jeden mladší bizon asi 2 metry od auta



Jeleny jsme cestou po asfaltové cestě nezahlédli, ale bizoni za cestu stáli. V návštěvnickém centru jsme si ale všimli, že za oknem létali kolibříci (hummingbirds) k nádobám. Paní nám řekla, že trochu severněji je místní malá zoo, kde jich mají mnohem víc. Nikdy jsem si nemyslel, že v USA žijí tihle roztomilí tvorové volně v přírodě. Trochu jsme cestou zabloudili, ale dorazili jsme na místo. Po zaplacení vstupného 4$ za osobu nás hned za dveřmi čekaly nádoby s roztokem sladké šťávy, kde byla hejna kolibříků. Na jiných místech visely zásobárny semínek pro jiné druhy krásných ptáčků. Stejně tak byli všude kolem i barevní motýli.
Po této původně neplánované zastávce jsme se ocitli už ve státě Kentucky. V plánu musela být restaurace KFC (Kentucky Fried Chicken), synův oblíbený fast food z domova. Před cestou jsme na internetu našel, že existují KFC s bufetem, tedy varianta All you can eat. Jeden takový měl být ve městě Paducah. KFC tam bylo několik. Zkusili jsme dvě, ale obě provozovny byly "normální". Nechtěli jsme ztrácet čas, tak jsme si dali věci z nabídky. Synek si vybral nějaký talíř s bramborovou kaší a masem, manželka tortilu a já hodně pálivá buffalo křidýlka. Synek byl zklamaný z jídla i z toho, že nebyl bufet. Celkově to nebylo nic moc i když mě ještě dlouho pálila pusa. Pak už jsme vyrazili směr Saint Louis, kde je slavná brána na západ - Gateway Arch. Nerezový oblouk 192 metrů vysoký. Samozřejmě, jak už to v USA bývá, nejvyšší na světě. Uvnitř oblouku jezdí z jižní i severní nohy skupiny "vozíkolanovkovýtahových" kabinek na vrchol, kde je sada okýnek s výhledem na město a okolí. Po pohledu jak vypadá uvnitř jedna docela malá kabinka pro pět lidí, manželka atrakci vzdala a počkala na nás dole. Ve frontě na nástupišti jsme zaznamenali zatím nejbližší jazyk na celé cestě - polštinu. Jízda byla zvláštní, protože vozíky jely nejdříve asi po kolejích a po chvíli převzaly úkol lana. Líbilo se mi to.
Auto jsme měli na parkovišti kousek od vstupu. Když jsme odjížděli, tak nás Standa z TomToma opět přesvědčil, že v centru měst má někdy trochu problém. Hnal nás do ulice kde stály jen kočáry a koně. Všimnul jsem si toho včas. Odbočil jsem, ale Standa měl chuť udělat okruh a vrátit se ke koním. Raději jsem to otočil jinam. Standa se po chvíli chytil a úspěšně nás navedl na dálnici do Chicaga. Chtěli jsme se mu ještě přiblížit, aby zítra byla cesta kratší.
Na jednom z billboardů na dálnici jsme zahlédl reklamu, že za 5 mil bude KFC buffet. Synovi se tedy splinil sen. Manželka už jíst nechtěla, šli jsme tedy ve dvou. Stálo to necelých 9$ za osobu včetně pití. Ovšem nabídka byla trochu jiná než si synek představoval. Myslel si, že tam budou plněné tortily a tak. Bylo tam docela dost věcí, ale z těch k normálnímu jídlu smažená kuřata, zapečené kuře s něčím (nezkoušeli jsme), bramborová kaše, nějaké moučníky, dušená zelenina atd. Já jsem si dal jeden vrchovatý talíř smažených kuřat s kaší, syn si postupně dal talíře tři. Ovšem většinu toho nesnědl. Jedno z jeho velkých zklamání - KFC nic moc.
Ubytovali jsme se kolem 21.hodiny u dálnice ve městě Springfield, IL v motelu Days Inn za asi 70$. Opět stará známá klasika.

Žádné komentáře:

Okomentovat