15 června 2009

Den 9. - Everglades a směr Mexický záliv


Zvětšit mapu

Plán :
Projížďka aligátoří silnicí Tamiami Trail
Plavba lodí po Everglades
Zastávka v rezervaci Big Cypress
Nejmenší pošta v USA
Návštěva Big Cypress Gallery
Muzeum Salvatora Dalí v St.Petersburgu
Podle času uvidíme jestli se podíváme i do Masaryktown
Nocleh bychom měli hledat v okolí města Homosassa

Realita :
Po včerejším úspěchu s lodí jsme vzdali projížďku po Everglades. Bylo by to jistě klidnější a bez houpání, ale nechtěli jsme riskovat. Nabídka byla na několika místech. Kromě jiných to nabízeli místní indiáni.
Tak jsme si alespoň projeli aligátoří silnicí. Dokonce na jednom místě manželka zahlédla aligátora ležet v trávě u svodidel na straně silnice. Bohužel ho nestačila vyfotografovat. Není moc jednoduché se na silnici otočit. Jsou tam plné čáry a všude je napsáno, že se nesmí zastavovat. Když se nám podařilo vrátit, tak už tam aligátor nebyl. O pár mil dál jsme na silnici mezi koly projeli nad aligátorem, který neměl štěstí a silnici nepřebehl dostečně rychle. Je vůbec zajímavé vidět jaká zvířata jsou obětí silniční dopravy v USA. Nejčastěji jsme viděli pásovce a potom mývaly.
Po průjezdu Everglades jsme se na chvíli zastavili v návštěvnickém centru rezervace Big Cypress. Tam bylo aligátorů ve vodním příkopu u silnice několik.
Zastavili jsme se i u nejmenšího poštovního úřadu v USA



Paní uvnitř fungovala v prostoru menším než 2x2 metry.
Další naše cesta vedla směr město Venice do výstavní síně a ateliéru místního fotografa Clyde Butchera. Ten dělá nádherné černobílé fotografie přírody, zejména v Everglades. Limitované kopie o rozměru až 2m x 1m se dají koupit za ceny i přes 10000$ za kus. Na to jsme neměli, tak jsme si koupili knihu za 35$ s podpisem autora a několik samostatných fotografií.
Na oběd jsme se zastavili ve Wendys (20$). Chtěl jsem si alespoň jednou dát pořádný hamburger, který se prý nedá ani sníst. Dal jsem si trojitý (3 masa uvnitř), klidně bych snědl šestinásobný. Skutečně nechápu proč to Američani jedí. Zlatá dobrá sekaná z pražského Globusu za čtvrtinovou cenu. Manželka měla nějaký salát s kuřecím masem a syn si dal burger nazvaný Baconator. Tohle my už asi jíst nebudeme.
Pokračovali jsme na sever do muzea Salvadora Dalí v St. Petersburgu. Zaplatili jsme 46$ za vstup a prohlédli si desítky obrazů. Dokonce jsme doběhli nějakou skupinu, která měla průvodkyni. Ta návštěvníkům vysvětlovala co všechno se dá na obraze nalézt. Bez její pomoci bychom to nenašli. Jednalo se o ohromné plátno, které oslavovalo nějakého toreadora. Dalí ta měl zašifrovanou jeho podobu v ženském těle. Stejně tak šlo na obraze nalézt hlavu býka a celého psa. Bylo to neuvěřitelné. Dalí byl génius.
Od rána nam střídavě pršelo, někdy to bylo spojené s průtrží mračen až se téměř zastavila doprava na dálnici.
Posledním dnešním cílem bylo město Masaryktown nad Tampou. Jenom jsme ho projeli autem a viděli spoustu ulic se jmény českých a slovenských osobností. Městečko působilo klidně a rozhodně tam nebyla vidět honosná sídla, která jsou vidět hlavně na pobřeží Floridy. Hodně ulic mělo nezpevněný povrch. Nejvíc mě zaujala Monroe Avenue. Ta připomínala trochu širší lesní pěšinu. Aniž bych se chtěl místních obyvatel dotknout, tak to byl docela zapadákov.
Z Masaryktownu už jsme jeli sehnat ubytování v okolí města Homosassa. Skončili jsme o kousek dál v městečku Crystal River a našli jsme nejprve motel Best Western. Ale cena 102$ plus daň a bez snídaně, mi přišla zbytečně vysoká. Kupodivu paní recepční nám poradila motel Days Inn o 2 míle dál. Tam jsme získali obvyklý standard za cenu 63$ s daní. Ovšem taky bez snídaně. Je to poprvé, kdy si musíme ráno něco ulovit sami. Zatím jsme vždy snídani dostali.
Ubytovali jsme se kolem 19.hodiny - zatím nejdřív za celou cestu. Večeři (grilovaná kuřecí stehna, smažená kuřecí prsíčka, pečené brambory, čerstvé kalifornské fíky) jsme si cestou koupili v místním supermarketu Publix.

Žádné komentáře:

Okomentovat