02 dubna 2014

Den čtrnáctý - Milford Sound a Lake Marian

Dnešní den byl opět náročný. Budíček v 6:00. Odjezd 6:40 ještě za tmy. Chtěli jsme totiž stihnout plavbu v Milford Sound od 9:15.
I když to bylo opravdu skoro ještě v noci, tak místní silnice i jejich perfektní značení umožnily rychlý přesun na 130 kilometrů. Navigace Sygic nám ukazovala skoro 3 hodiny jízdy. V tuto dobu byl ještě minimální provoz. Minula nás dvě auta v protisměru, dvě jsme předjeli a jedno předjelo nás. Liduprázdno. Velká část cesty je hodně kudrnatá, tak se manželka raději nadopovala kinedrylem. Zvládli jsme to s přehledem. Dokonce s časovou rezervou na krátkou zastávku v horském sedle. Byla tam cedule o místní zvláštnosti - horském papouškovi Kea



Bohužel jsem při krátkém průzkumu žádného nenašel.

Celý den mělo v Milford Sound být zataženo a pršet. Což je v tomto místě úplně normální. Je to nejdeštivější obydlené místo Nového Zélandu.

Vjezd do fjordu



Volné moře - Tasmánské směřující k Austrálii.



Nakonec nám vůbec nepršelo a obloha se trochu projasnila. Takhle to vypadalo při našem odjezdu



Pospíchali jsme stihnout jeden výšlap. Po asi 30 kilometrech zpáteční cesty z Milford Sound je tříhodinová trasa k jezeru Marian. Na silnici je jednosměrný tunel a tam jsme chytili červenou. V tu chvíli jsme se podíval do korun stromů u silnice a byl tam papoušek Kea. Dokonce nad námi zakroužil a přeletěl na druhou stranu cesty.





Hned na začátku cesty byla moje "libůstka" - lanový most. Tuhle vzdušnou atrakci opravdu nemusím, ale přežil jsem to.



Cestou jako už obvykle deštný prales



Zase se k nám připojil přítulný ptáček. Skákal pár desítek centimetrů ode mě. Chytit se ale nenechal.



Cesta nahoru nám trvala asi hodinu a padesát minut, dolů pak o půl hodiny méně. Potkali jsme minimum lidí.
Výhled byl úchvatný. Stejně jako neuvěřitelný klid. A počasí dokonalé.



Po návratu dolů nám zbývalo asi 250 kilometrů do Queenstownu. Tam dvě noci bydlíme. Dorazili jsme chvíli před sedmou večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat