11 dubna 2014

Den dvacátýtřetí - poslední novozélandská procházka

Na dnešek jsme neměli speciální program. Jít se podívat na věž, když je zataženo a střídavě (často) prší, nemá smysl. A moc historie tady není. Takže zvítězila příroda kousek za Aucklandem. Jeli jsme do zalesněného parku Waitakere Ranges. Roste tady totiž jedna z posledních zásadních novozélandských specialit = strom kauri. Ten jsme ještě neviděli. Vyskytuje se totiž jen na severní části Severního ostrova.
Kauri je ohromný dlouhorostoucí strom, který se osadníkům podařilo téměř vymýtit. Když ho zdejší ochránci přírody začali opečovávat, tak se začala šířit nějaká nemoc. Ta způsobuje jejich odumírání. Protože to je národní poklad, tak se nic nenechává náhodě. U vstupu do lesa, kde rostou kauri, jsou desinfekční stanice. Očistit podrážky bot kartáčem a pak nastříkat nějaký přípravek. A už se může do lesa.



Tady je jeden kauri, který nepřežil.



Živé stromy se mi vyfotit nepovedlo. Jejich rozměry a okolní bujná vegetace nedaly prostor pro focení.
U lesní cesty stál i tenhle válečník



V místním informačním centru jsme přečkali jednu z průtrží mračen.



Uvnitř mají akvária terária. V jednom z nich byli krásní gekoni



Mají tam i vycpaného největšího místního škůdce. Tohle zvířátko se jmenuje possum. A je snad ve všech informačních střediscích označováno jako úhlavní nepřítel všeho živého včetně kivíků. Větší šelma tady v přírodě nežije.



Na několika místech parku mají rám obrazu s výhledem do přírody.



Zítra ráno (v sobotu) odlétáme v 11:00 na Havaj. Protože při letu překročíme datovou hranici, přistaneme na místě už v pátek večer. Časový posun se nám změní z +10 hodin, na -12 hodin. Takže ráno v Praze bude pro nás znamenat ještě předchozí den večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat