18 dubna 2014

Den třicátý - vodopády, údolí a ukrajinský prodavač kokosů

Po předchozích dvou intenzivně prožitých dnech (víc jak 13 hodin každý den na cestách), jsme dnešek pojali méně dynamicky. Spíše už se jednalo o kratší přesuny.
Nejprve přímo v Hilu Rainbow waterfalls. Šli jsme tam hned ráno - kolem osmé. Je šance vidět duhu. Bohužel sluníčku se zpoza mraků moc nechtělo.



Asi dvacet mil severně leží asi nejproslulejší místní vodopády - Akaka Falls.

Ty jsou na návětrné straně. Tudíž srážky zásobují vodopády padající do stotřicetimetrové hloubky v dostatečném množství. A okolní příroda je krásně zelená. Všude spousta mechu. Je to deštný prales jako na Novém Zélandu.



U Akaka Falls se sluníčko objevilo. A byla vidět i duha.



Chvíli jsme se zastavili i v městečku Honomu, které je kousek odparku u dálnice. Tam jsme si vyzkoušeli některé druhy ovoce - rambutan, obrovské liči i kokosový ořech. Čerstvé, každé ráno trhané na místě. K tomu ještě džus z cukrové třtiny se zázvorem. A to byla dobrota.
To všechno nám překvapivě nabízel Ukrajinec. Už tady nějakou dobu žije. Asi by mě nikdy nenapadlo, že první kokosový ořech v životě mi připraví Ukrajinec na Havaji.



Jeho stánek s ovocem



Ještě jsme si dali havajskou specialitu shave ice a výbornou zmrzlinu se zázvorem.

Chyběla nám poslední zastávka Waipio Valley. Jede se ještě dál na severozápad. Tohle údolí je často na fotografiích a obrazech. Bohužel sluníčko bylo kryté mraky a tak fotka má jen informační hodnotu.



Dole se nachází další z černých pláží. Do údolí se dá sjet autem. Ale výhradně skutečnou čtyřkolkou. Výslovně je napsáno, že vozidla kategorie AWD tam nesmějí. A u vjezdu je hlídač.
Pak už "domů" do Hila připravit se na přesun. Brzy ráno letíme na další havajský ostrov Maui.

Žádné komentáře:

Okomentovat