20 dubna 2014

Den třicátýdruhý - východ slunce na Haleakale a swap meet

Dovolená není o vylehávání v posteli, ale o zážitcích. Proto jsme si trochu přivstali. Zafungoval hned první budík v 03:30. Těsně před čtvrtou ráno, při svitu měsíce, jsme vyrazili. Čekalo nás asi 35 mil na vrchol posvátné havajské hory Haleakala. Jedná se samozřejmě o historický vulkán. V některých průvodcích jsem našel informace, že se návštěvníci nemusí před východem slunce dostat na již obsazené parkoviště. Takže jsme měli i dostatečnou rezervu. Při jízdě bylo vidět nad námi i pod námi v serpentinách světla aut. Často i několik za sebou. Nahoru jsme přijeli těsně před půl šestou. Ani jsme nemuseli vylézt z auta a bylo jasné, že teplo a klidný vánek tam není. Takže nabalit a obsadit dobré místo. Diváků bylo hodně.







Stáli jsme tam asi půl hodiny než sluníčko vyšlo nad mraky. V tu chvíli se rozezněl havajský zpěv. Později se ukázalo, že to byl místní ranger, který následně otevřel návštěvnické centrum.





Pohled na barevné efekty na obloze za to vynaložené úsilí určitě stál.



Objevil jsem i jedince, který to zvládl v tričku s krátkým rukávem. Považuji se za docela teplotně odolného, ale tohle bych asi nedal.



Populární zábavou je sjezd z hory na kolech. Turisty přivezou specializované firmy a půjčí jim kola i přilby. Pak už jen nasednout. Bez šlapání se prý dá dojet po silnici skoro 60 kilometrů daleko. Moc tomu ale nevěřím, protože mi to občas přišlo i trochu do kopce.
I na Havaji mají zvláštní vzácné zvířátko, které je na značkách. Je to národní pták - husa nene. Bohužel jsme ji nikde neviděli ve skutečnosti



Včera jsme byli nakupovat ve Foodlandu (otevřeno 24x7) a hned vedle byl laundromat. Potřebovali jsme vyprat, takže jsme se tam jeli přímo z hory. Praní i sušení proběhlo bez komplikací. Už máme zkušenosti.

V průvodcích jsem objevil místní sobotní atrakci - swap meet. Jedná se o trh, kde se za rozumné peníze dá koupit spousta řemeslných výrobků, oblečení, bižuterie, ovoce, zelenina, ... Je tam nejméně sto stánků a parkoviště bylo plné.
Platí se symbolické vstupné 50 centů za osobu.



Limonády z čerstvé ovocné šťávy



Krásně duhové barvy domácího mýdla



Dnešní noční akce nás docela vyčerpala. Proto jsme se rozhodli zbytek dne odpočívat. TO nejdůležitější na Maui jsme zvládli.

Žádné komentáře:

Okomentovat